Sağlık-Sen TV YouTube Kanalı gündemde sıkça konuşulan ‘Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'yle ilgili merak edilenleri “Bilmeyen Kalmasın Aile Hekimliği Özel Yayını”nda ele aldı.
Aile Hekimliği Uzmanı Doç. Dr. Muhammet Ali Oruç moderatörlüğünde Aile Hekimi Dr. Yavuz Selim Sılay, Yönetmelikle ilgili sahanın beklentilerini ifade etti.
Aile Hekimliği Uzmanı Oruç: Sağlık Bakanlığı Yönetmeliği Yeniden Değerlendirmeli
Aile Hekimliği Uzmanı Doç. Dr. Muhammet Ali Oruç, yayında yaptığı değerlendirmelerde, "Özellikle, akılcı ilaç, hasta memnuniyeti, maaş katsayılarının düşmüş olması, 6 ayda bir hastayı muayeneye çağırmanın zorunlu olması gibi maddeler bu Yönetmeliğin etkinliğinin düşük olacağını göstermekte. Bu da aile hekimlerimizin moral ve motivasyonunu düşürmektedir. Bu yüzden Sağlık Bakanlığı'mızın Aile Hekimliği Ücret Yönetmeliği'ni paydaşlarla yeniden değerlendirmesi gerekiyor. Bakanlık ile hekim arasında diyalog sürekli devam etmeli” ifadelerini kullandı.
“Hekimin En Özeli Reçetesidir”
Türkiye’de sağlık sisteminin geleceğinin aile hekimliğinde olduğuna dikkat çeken Oruç, “Devletin vatandaşına ulaştığı en önemli alan aile hekimliği” dedi.
Sağlık Bakanlığı’nın Yönetmeliği yeniden değerlendirmesi gerektiğine vurgu yapan Oruç, “Her meslek kendi işini yapmakta özerktir. Hekimin de en özeli reçetesidir. Sağlık Bakanlığı bizim Bakanlığımız. O yüzden Sağlık Bakanlığı sivil toplum kuruluşlarının ve sendikaların görüşlerini almalı, Yönetmeliği yeniden değerlendirmeli” diye konuştu.
Aile Hekimi Sılay: Hekim Baskı Altında Kalıyor
Aile Hekimi Dr. Yavuz Selim Sılay da sahada yaşadıkları sorunları dile getirdi.
Birçok aile hekimi ile görüştüğünü ve Yönetmeliğe dair değerlendirmeler yaptıklarını anlatan Sılay, Yönetmelikle ilgili sorunlu maddelerin bir an önce çözülmesi gerektiğini ifade etti.
Hastayı 6 ayda bir muayeneye çağırmanın aile hekimi için olumsuz yönleri olduğunu dile getiren Sılay, “6 ayda bir hastayı muayeneye çağırmanın dünyada bilimsel bir karşılığı yok. Subjektif kriterlere dayanan hasta memnuniyeti ile hekim baskı altında kalıyor. Bir de eğer hasta gelmediğin de temel ödemesinde kesinti yapılması kabul edilebilir değil. Ben Sağlık Bakanlığı’nın sahadaki geri bildirimleri alarak maddeleri yeniden düzenleyeceğine gönülden inanıyorum. Aile hekimlerinin yüzünü güldürürsek vatandaşın da yüzünü güldürürüz ” dedi.
SAĞLIK ÇALIŞANI SAYFASINI