SON EKLENENLER

SERT: SAĞLIKTA ŞİDDET ÇALIŞANLARI BÜYÜK ENDİŞEYE SEVK EDİYOR

HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve ÖzSağlık-İş Sendikası Genel Başkanı  Devlet Sert, İzmir’de “Sağlıkta Şiddete Dur Demenin Vakti Geldi” sergisinin açılış törenine katıldı.  
09 Eylül 2024 16:32

“SAĞLIKTA ŞİDDET ÇALIŞANLARI BÜYÜK ENDİŞEYE SEVK EDİYOR”

Konuşmasında sağlık çalışanlarının hemen her gün şiddetle karşı karşıya kaldığını ifade eden Genel Başkan Devlet Sert, “İzmir Şube Başkanlığımız tarafından bugün Konak Meydanı’nda gerçekleştirilen bu fotoğraf sergisini, sağlıkta şiddet olaylarına kamuoyunun ve yetkililerin dikkatinin bir daha çekilmesi adına, farkındalık oluşturabilmesi adına çok önemsiyorum. Şube Başkanımız Muharrem Çekim ve Yönetim Kurulumuza, temsilcilerimize, üyelerimize, emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

“SAĞLIKTA ŞİDDET OLAYLARINA DİKKAT ÇEKMEK ADINA FAALİYETLERİMİZİ ARALIKSIZ SÜRDÜRÜYORUZ”

 Öz Sağlık-İş’in 2020 yılında 8001 sağlık işyerinin katılımıyla Türkiye’nin en büyük kamuoyu araştırmasını yaptığını ifade eden Genel Başkan Sert, “Bu araştırmanın üzerinden bugün 4 yıl geçmesine rağmen sağlıkta şiddet olaylarının nedenleri hiç değişmezken, sonuçları çok vahim bir şekle büründü. 2023 yılında 457 ayrı sağlıkta şiddet vakası gerçekleştirilmiş. Doktorundan hemşiresine, güvenliğinden veri giriş personeline kadar bütün sağlık çalışanları payını almış. Çoğu darp edilmiş, aralarında bıçakla, silahla yaralananlar oldu, ne yazık ki hayatını kaybedenler oldu ve saldırganların çoğu hasta yakınları. Zaten araştırmalara göre hasta yakınları sağlık çalışanlarını hedef haline getirmiş durumdalar” dedi.

“SON 1 YILDA SAĞLIKTA ŞİDDET OLAYLARININ ARTIŞ HIZI YÜZDE 83”

Sağlıkta şiddetin giderek arttığını ifade eden Sert, “Türkiye’nin büyüklüğünü anlatmak isteyen bir bayanın, “bakın kapıda kuyruklarda beklerken, şimdi doktorları dövüyoruz” diyecek kadar insanı dehşete düşüren açıklamalarına tüm ekranlardan şahit olduk. Son 1 yılda sağlıkta şiddet olaylarının artış hızı yüzde 83 bu dehşet verici bir rakam. Bir yılda bu kadar hızlı bir artış, alınan önlemlerin bir işe yaramadığını, dahası saldırganlara daha çok cesaret verdiğini gösteriyor.” Şeklinde konuştu.

“ŞİDDET UYGULAYAN HER 5 KİŞİDEN 3’Ü HASTA YAKINI”

Alınan önlemlerin yetersiz geldiğini ayrıca saldırganlara daha çok cesaret verdiğini ifaden eden Genel Başkan Sert, “şiddet uygulayan her 5 kişiden 3’ü, hasta yakını. Yani şifa için hastaneye yakınını getirmiş birisi. Tüm saldırılar önce sözle başlıyor, sonra darp, sonra delici kesici alet ama son günlerde yaşananların çoğunluğu ateşli silahlar. Yani savaş zamanlarında bile dokunulmazlığı olan hastanelere ateşli silahlarla giriyor, sağlık çalışanlarını hedef alıyorlar. Zaten sağlık çalışanları zor bir mesleği icra ediyorlar. Eksik personel çalışıyorlar, İş yükleri iyice artıyor Moral motivasyon ihtiyacı olan sağlık çalışanları bırakın iyileştirmeyi, bu olaylar karşısında canlarının derdine düşmüş durumdalar. Ya işi bırakacaklar, ya da canları pahasına sağlık kurumlarına gelip görevlerini yapacaklar. Buna dur demenin vakti çoktan geçti ama tedbir alınmayan her saniye beraberindeki riski artırıyor, can korkusunu artırıyor, moral motivasyonu yerle bir ediyor” dedi.

 

SENDİKA BÜLTENİ

SAĞLIK ÇALIŞANI SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER