SON EKLENENLER

Tek doz aşı ne kadar etkili?

Son dönemde aşı konusu sık sık gündeme geliyor. Ülkedeki birçok kişi ilk doz aşılarını olurken akla gelen sorulardan biri de ilk doz ne kadar etkili olduğu. Olduğumuz ilk doz aşılar bizi korumak için ne kadar etkili? Tek doz aşı bizi nelerden koruyor? Gelin hep birlikte Molatik olalım.
20 Haziran 2021 06:14

Bulaştırma oranında düşüş

İngiltere'de Kamu Sağlığı Kurumu'nun (PHE) yaptığı araştırmada, tek doz Covid-19 aşısının hane içi bulaşmayı yarı yarıya azaltabildiği tespit edilmiş.

 

Azalma görülüyor

Araştırmaya göre, Pfizer-BioNTech ya da Oxford-AstraZeneca aşılarından birini olup üç hafta sonra virüse yakalanan kişilerin, virüsü aşısız insanlara bulaştırması, yüzde 38 ila yüzde 49 arasında değişen oranlarda azalmış.

 

'Harika haber'

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock araştırmadan çıkan sonuçları 'harika haber' diye tanımlayarak  herkesin 'sıraları geldiğinde aşı olmaları gerektiği çağrısını da eklemiş.

 

Benzer seviyede koruma

PHE'den yapılan yazılı açıklamada, Covid'e karşı korumanın aşılanmadan 14 gün sonra geliştiği ve yaş ile temaslardan bağımsız olarak herkeste benzer seviyelerde koruma görüldüğü belirtilmiş. 

 

%60 oranında

Bu korumanın da, her iki aşıdan birinin ilk dozunu olmuş aşılı bireylerin dört hafta kadar sonra Covid-19'u belirti göstererek geçirme riskinin yüzde 60 ila 65 azalmasının üzerine geldiği kaydedilmiş.

 

Tedbirlere dikkat

Sonuçların cesaret verici olduğunu söylemekle birlikte, ilk doz aşıyı olduktan sonra virüsü kapanların yine virüslüymüş gibi hareket edip hijyen ve sosyal mesafe kurallarına uyması da oldukça önemli. 

 

%100 etkili değil

"Ben aşımı oldum" deyip her şeyi salmak yok. Biraz daha sabretmemiz gerekli. Çünkü bu aşılar hastalığın ağır geçirilmesi önlemekte ya da enfekte olmamak için herhangi bir şey yapmadığınızda yüzde 100 etkili değil. 

 

Virüs kapılabilir ama...

Ancak kanıtlar virüsü kaptığınızda başkalarınıza bulaştırmamanız anlamında bir derece koruma sağladığını gösteriyor. Yani virüsü kapabiliriz ama bulaştırma oranımız düşer. Kendimizden başka birine zarar verme oranımız düşüyor. Bu sebeple tedbirleri tamamıyla elden bırakmamak önemli.

 

Hakem onayı almadı

Çünkü çalışma henüz hakem onayı almadı. İlk doz aşıyı olduktan sonra koronavirüs kaptıkları laboratuvar sonuçlarıyla teyit edilen 24 bin hanedeki vakalar ve 57 bin temaslıyı, aşılanmadan koronavirüs kapan vakaların yaklaşık bir milyon temaslıyla kıyaslandı.
 

60 yaş altındakiler

Temaslılar, hanedeki ilk vakadan iki ila 14 gün sonra testleri pozitif çıkan ikincil vakalar olarak tanımlandı. Çalışmaya katılanların çoğu 60 yaşın altındakilerdi.

 

400 ölümü önlüyor

Daha öneki çalışmalarda hem Pfizer-BioNTech hem de Oxford-AstraZeneca aşılarının yaşlılar arasındaki Covid-19 enfeksiyonlarını azaltmakta çok etkili olduğunu göstermiş ve Mart ayı sonu itibarıyla 60 yaşın üzerindekilerde 10 bin 400 ölümü önlediği kaydedilmişti.

 

MİLLİYET

SAĞLIK ÇALIŞANI SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER