SON EKLENENLER

GÖREVDEN AYRILANLARA ÖDENEN TAZMİNAT 102 TL ARTTI

Kurumlarıyla olan bağlarının kesilmesi sonucunu doğuracak şekilde görevlerinden ayrılan kamu görevlilerine bazı hallerde ödenen tazminatın miktarı 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren arttı.
27 Ocak 2020 09:16

Emeklilik tazminatı ve ayrılma tazminatı olarak da bilinen bu tazminat; emekliye ayrılan, kendilerine toptan ödeme yapılan, sözleşmesi feshedilen, görevlerine son verilen veya görev süresini dolduran kamu görevlilerine ödeniyor. Kapsamdaki çalışanların görevden ayrılmadan ölmesi halinde ise bu tazminat kanuni mirasçılarına ödeniyor.

Tazminatın miktarı, kapsamdaki kamu çalışanlarının hepsi için aynıdır ve belli bir gösterge rakamının aylık katsayısıyla çarpımı yoluyla hesaplanıyor.

Tazminatı kimler alıyor?

Devlet Memurları Kanunu, Hâkimler ve Savcılar Kanunu, Yükseköğretim Personel Kanunu, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, Uzman Erbaş Kanunu, Uzman Jandarma Kanunu ve 399 sayılı KHK'ya tabi olan kamu görevlileri ile kamu kurumlarında işçi olarak görev yapanlardan;

-Emekliye ayrılanlar (kendi isteği ile veya re’sen),

-Kendilerine toptan ödeme yapılarak kurumlarıyla ilişikleri kesilenler,

-Emeklilik sonrası yeniden kamu görevine başlayıp da görevine son verilenler (ceza ile son verme hali hariç),

-Sözleşmeli subay, sözleşmeli astsubay, uzman erbaş ve sözleşmeli erbaş ve er olup da kendi kusurları olmaksızın sözleşmeleri feshedilenler veya hizmet süreleri sona erenler,

-Terhis olan yedek subaylar

bu tazminattan yararlanıyor.

Tazminatın miktarı

Ayrılma tazminatı almaya hak kazanan kamu çalışanlarına (ölenlerin kanuni mirasçılarına) ödenen tazminatın miktarı, her kamu çalışanı için (ilgili olunan dönemde) aynı miktarda olmaktadır.

Tazminat miktarı; “13.558 gösterge” rakamının görevden ayrılma/ilişik kesme tarihinde geçerli olan aylık katsayısıyla çarpımı suretiyle hesaplanmakta ve bulunan brüt tutardan sadece binde 759 oranında damga vergisi kesintisi yapılmaktadır.

2020 yılının ilk yarısında geçerli olan aylık katsayısına göre, 1 Ocak 2020 - 30 Haziran 2020 döneminde görevden ayrılan/ayrılacak kamu çalışanları (görevden ayrılmadan ölenlerin ise yakınları) bir defaya mahsus olmak üzere net “1.965 TL” tazminat alacak.

Ayrılma tazminatının miktarı 2019 yılının ikinci yarısında 1.863 TL olduğundan, 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren bu tazminat 102 TL artmış oldu.

MEMURUN YERİ

SAĞLIK ÇALIŞANI SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER